Ekskluzywne warsztaty kulinarne z Joanną Jabłczyńską czyli finał konkursu Fit&Easy i Bosch!

Termin: 23.11.2013

Miejsce: Centrum Domowych Inspiracji w siedzibie firmy BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego przy Al.Jerozolimskich 183 w Warszawie

Ekskluzywne Warsztaty Kulinarne z Joanną Jabłczyńską czyli finał konkursu Fit&Easy i Bosch!

W sobotnie południe, w Centrum Inspiracji Kulinarnych Bosch spotkali się finaliści konkursu Fit&Easy oraz Bosch, którego nagrodą główną był udział w Warsztatach  z Joanną Jabłczyńską i blendery marki Bosch. Dostać się na warsztaty z gwiazdą - nie było wcale tak łatwo. Eliminacje trwały dwa tygodnie, po których jury konkursowe miało bardzo ciężkie zadanie, by wybrać najlepszych.

Punktualnie o 12.00 dziesięciu szczęśliwców rozpoczęło kulinarne show z gwiazdą. Zaczęło się od przywitania, kilku słów o zdrowym odżywianiu oraz aktywności fizycznej Joanny Jabłczyńskiej, która m.in. przygotowuje się do triathlonu w Lizbonie w 2014 r. oraz o tym jak ciężko było jej przejść na dietę wegańską. Wspólne gotowanie z Joanną Jabłczyńską dawało możliwość poznania jej bliżej, porozmawiania o gotowaniu, które uwielbia, była też okazja by podpytać o życie zawodowe aktorki.  A potem...cała dziesiątka zabrała się za gotowanie.  

Tym razem finaliści musieli się zmierzyć z sałatką orzechową z granatem (autorski przepis Joanny Jabłczyńskiej); krewetkami królewskimi z sosie mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty; zupą krem z dyni i marchewki z mlekiem kokosowym; curry i świeżo siekaną kolendrą; tortillą z plastrami wędzonego łososia; suszonymi pomidorami, sałatą i serkiem; combrem jagnięcym z sałatą z karczochów i rukoli oraz serem Le Rustique. Przygotowano również wyborny deser: mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą podanym z kremem z orzechów laskowych, kruszonką z ciastek korzennych i świeżymi owocami.
Tradycyjnie nad całością czuwali eksperci kulinarni z restauracji Sowa i Przyjaciele: Konrad Birek oraz gwiazda, którzy wspierali swoją wiedzą.

Kiedy wszystko było już gotowe...wszyscy zasiedli do stołu na wspólną degustację, w trakcie, której nie mogło zabraknąć pytań o to co wydarzy się w kolejnych odcinkach "Na Wspólnej" :)

Przepisy:
Combry jagnięce z sałatką z karczochów i rukoli oraz serem le rustique
Joanny Jabłczyńskiej przepis na sałatkę orzechową z granatem
Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty
Mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą
Tortilla z plastrami wędzonego łososia, pomidorami suszonymi, sałatami i kremowym serem philadelphia
Zupa krem z dyni i marchewki z mlekiem kokosowym, curry i świeżo siekaną kolendrą