Wiosenne sałatki i dressingi

Termin: 19 kwietnia 2013

Miejsce: Centrum Domowych Inspiracji w siedzibie firmy BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego przy  Al.Jerozolimskich 183 w Warszawie

Pierwsze Zdrowe warsztaty kulinarne za nami. W klimatycznym miejscu, w siedzibie marki Bosch rozpoczęliśmy wspólny cykl spotkań tematycznych trzech marek: Fit&Easy, Bosch oraz Borges. Na pierwszy ogień poszła czwarta władza – czyli dziennikarze zajmujący się tematyką kuchni. Wśród zaproszonych gości znalazło się też kilka blogerek. Wszyscy uczestnicy, pod okiem szefa kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrada Birka, przygotowywali wiosenne sałatki i dressingi. W wyniku losowania zostali podzieleni na 4 grupy. Każda z nich miała do przygotowania jedną sałatkę (wg przepisu Konrada Birka). Bazą przygotowywanych sałatek były gotowe miksy sałat Fit&Easy oraz aromatyczne hiszpańskie oliwy Borges.  W dokładnym siekaniu, tarciu i szatkowaniu ziół, warzyw i owoców, stanowiących podstawę sałatek i dressingów pomocne okazały się  blendery i miksery ErgoMixx marki Bosch. Na zakończenie kucharzenia wszyscy spotkali się przy jednym stole, na wspólnej degustacji przygotowanych potraw. Sadząc po minach i pustych talerzach – wyszło znakomicie.

Nowocześnie wyposażony showroom, którego na czas warsztatów użyczyła firma  BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego to doskonałe miejsce do tego typu spotkań. 

Przepisy:
Drink powitalny : Orzeźwiający koktajl z miętą i sokiem z limonki
Krewetki królewskie z patelni z pomidorami i ziołami
Sałatka z ciecierzycy z pomidorami koktajlowymi i kolorowymi paprykami
Quesadillas z pieczona piersią kurczaka i serem cheddar
Grillowana pierś z kurczaka zagrodowego z sałatami, sosem cezar i chrupiącymi grzankami z pomidorami
Sałatka wiosenna z tuńczykiem, sosem ziołowym i chrupiącymi paluszkami grissini
Sałata z bobu z chrupiącym bekonem i wędzonym pstrągiem
Kolorowe sałaty z chrupiącym boczkiem i grzankami czosnkowymi podane z kremowym sosem z sera pecorino