Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu – znakomite połączenie, które może być wykorzystane jako dressing do sałat lub sos do mięs, czy ryb. Przesmaczne i szybkie w przygotowaniu. Ponadto możecie bawić się i podmieniać składniki.
Przygotowanie
Wszystkie składniki poza wodą umieść w misie blendera. Miksuj przez 20 sekund, po czym zacznij dolewać powoli i nieprzerwanie wodę. Zmiksuj do pożądanej konsystencji. Pamiętaj, aby nie blendować zbyt długo, bowiem oliwa zacznie emulgować, a sos zacznie robić się biały.
Składniki
100 g Jarmużu Fit&Easy
50 g oliwy z pierwszego tłoczenia
Posiekany duży ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny lub 20 ml octu winnego
lub jabłkowego
50 g łuskanych pestek dyni
20 g parmezanu lub polskiego odpowiednika
Pół łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu75 ml zimnej wody