Sałata z awokado, melonem i młodymi gotowanymi buraczkami
Trzy pierwsze składniki mają bardzo łagodny smak, dlatego zastosowałem dodatek w postaci bryndzy i orzechów włoskich. Możesz zastąpić bryndzę mniej popularnym serem (Barolo) lub bardziej (Feta).
Przygotowanie:
Na półmisku wyłóż sałatę. Dodaj do niej ugotowane i obrane młode buraczki pokrojone w plastry, melona obranego i pokrojonego w dość grubą kostkę oraz pocięte w plastry awokado. Porwij w palcach kawałek bryndzy i ułóż na całości wraz z orzechami i grzankami. Całość polej dressingiem tuż przed podaniem.
Sałatka nabierze charakteru jeżeli orzechy wcześniej zrumienimy na suchej patelni.
Składniki:
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Active
½ melona typu galia
1 dojrzałe awokado
Kilka młodych niewielkich buraczków
Pół garści orzechów włoskich
2 łyżki grzanek
70 g bryndzy
Dressing:
8 łyżek oliwy z oliwek
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
Odrobina cukru lub miodu
Sól, pieprz