Sałatka z grillowanymi warzywami
Gdy nastaje sezon grillowania na ruszt idą steki, karkówki, kurczaki i niestety zazwyczaj zapominamy o warzywach. No, czasami ktoś dorzuci ogórka kiszonego i chwała mu za to, ale przecież może być ciekawiej, smaczniej i bardziej kolorowo. Warzywa również świetnie smakują z grilla, w połączeniu ze świeżą sałatą są ozdobą talerza, a przede wszystkim dostarczają cennego błonnika i witamin. Pamiętajcie, aby robiąc zakupy na grilla zajrzeć również na stoisko warzywne.
Taką sałatkę możecie też zrobić poza sezonem grillowym. Wystarczy patelnia grillowa i nawet zimą przywracamy atmosferę lata.
Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Wstaw na grilla i przypraw do smaku. Na talerz wyłóż sałatę, polej przygotowanym sosem i dodaj grillowane warzywa i pieczarki. Całość posyp startym parmezanem i udekoruj listkami oregano.
Składniki (na 2 osoby):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit &Easy Party
1 duża pomarańczowa papryka
1czerwona cebula
1 cukinia
20 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
Świeże liście oregano
Ser typu parmezan w kawałku
Przyprawy do smaku: sól morska, zioła prowansalskie
Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżeczką musztardy