Sałata z anchois, smażonymi kaparami i jajkiem na twardo
Przygotowanie:
Kapary osącz z zalewy słoikowej (aby zmniejszyć intensywność ich smaku potrzymaj je w zimnej wodzie przez 30 minut). Na patelni rozgrzej około 2 cm warstwę oleju rzepakowego do temp. 180 stopni C. Smaż kapary przez 2 minuty, po tym czasie powinny być rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Ostudź. Do naczynia wyłóż mieszankę sałat, dodaj fileciki anchois, ćwiartki lub ósemki jajek, oliwki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość posyp kaparami. Świetnie sprawdzi się tutaj sos winegret z nieco większą ilością czosnku.
Składniki:
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Smart
70 g filecików anchois
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki kaparów
1 mała papryka
15 czarnych oliwek