Sałatka z rukolą i bobem
Bób, pyszny strączkowy smakołyk, kojarzony jest głównie z latem kiedy sięgamy po niego najczęściej. Można spożywać go samodzielnie lub jako składnik różnych dań i sałatek. Proponujemy nowe zestawienie - rukola z bobem. Danie proste w przygotowaniu i w dodatku bardzo wartościowe. Pamiętajcie, że bób ma dużą ilość białka, węglowodanów oraz witamin: B1, B2, PP, C i A. Zawiera też: wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i oczywiście błonnik pokarmowy
Przygotowanie:
Bób umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Do naczynia wysyp rukolę, dodaj wystudzony i obrany bób, na przemian z plastrami salami. Całość polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. Na koniec posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi i posiekanym szczypiorkiem.
Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie Rukoli Fit&Easy
250 g świeżego bobu (lub mrożonego)
100 g salami w plastrach
50 g orzeszków piniowych
5 łyżek Oliwy Extra Virgin Fruity Borges
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek szczypiorku
Przyprawy do smaku: sól morska, kolorowy pieprz