Sałata z pieczonym kurczakiem, karmelizowanym imbirem i żurawiną

salata-z-pieczonym-kurczakiem-karmelizowanym-imbirem-i-zurawina

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C. Natrzyj pierś mieszanką soli, pieprzu, tymianku i oliwy. Piecz przez 25 minut, odstaw do ostygnięcia. Do niedużej miski wyciśnij sok z połowy pomarańczy, dodaj do niego 2 łyżki miodu i wymieszaj. Przerzuć do niego pokrojoną na pół żurawinę oraz posiekane suszone figi (warto odstawić na godzinę). Imbir obierz i pokrój na cienkie (1mm) paski. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i połóż na nim imbir, kiedy zacznie się rumienić dodaj cukier i karmelizuj przez 2 minuty. Sałaty wyłóż do naczynia. Dodaj imbir, plastry kurczaka oraz odsączone żurawinę i figi. Całość posyp prażonymi migdałami. Tutaj świetnie sprawdzi się dressing salsa verde lub winegret malinowy.

 

Składniki:
Opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
Pierś z kurczaka (150 g)
1,5 pomarańczy
Kawałek imbiru wielkości kciuka
4 suszone figi
15 świeżych żurawin
2 łyżki prażonych migdałów
Łyżeczka cukru, 2 łyżki miodu, łyżka oleju
½ łyżeczki suszonego tymianku, sól, pieprz