Dressing z pieczonej papryki
Nieco pracochłonny, jednak smak wynagradza nam włożony weń trud. Poza tym sos ten ma szersze zastosowanie. Może być serwowany jako dodatek do dań głównych, pieczywa lub dodać ciekawego smaku zupom. Ciekawym pomysłem jest zapieczenie z papryką, cebuli i wmiksowanie jej do sosu. Jednak pieczona cebula nie wszędzie pasuje.
Przygotowanie:
Paprykę umyj, pokrój wzdłuż na ćwiartki i pozbądź się pestek. Następnie posmaruj ją oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut lub do momentu kiedy skóra będzie ciemno brązowa lub wręcz czarna. Aby ułatwić sobie późniejsze obieranie, upieczoną paprykę przełóż do plastikowej torebki lub pojemnika, do ostygnięcia. Następnie obierz ją i dość drobno pokrój. Oliwę zmieszaj z wodą i octem balsamicznym. Dodaj paprykę, posiekany czosnek, oraz sól i pieprz. Całość zmiksuj.
Składniki:
1 papryka
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sól, pieprz